Gıda Gazları Nedir?

Meyvenin dalından koparıldığı, tarım ürünlerinin ilk hasat edildiği veya deniz ürünlerinin tutulduğu andan itibaren zamana karşı başlayan yarışta doğal bozulmalar ürün tazeliğine karşı bir tehdit oluşturmaktadır. Bu bozulmalar genel olarak tahmin edilemeyecek kadar kısa süre içinde oluşmakta, bu nedenle gıdalarda meydana gelebilen ve oksidatif olmayan bozulmalar ile maskelenebilmektedir. Bu özel gazlarla, modifiye atmosferle yapılan paketleme, gıdada oksidatif bozulmayı yavaşlatmanın yanında küf ve bakterilerin üremesini geciktirerek gıdaların doğal tazeliğinin korunmasını sağlar. Gıdalar ya da içecekler için kullanılan bu özel karışım gazları duyusal, tekstürel ve renk özelliklerinin iyileştirilmesi, kalite karakteristiklerinin ve nütrisyonel değerlerin korunması ile gıdaların raf ömrünü uzatarak yüksek ürün kalitesi eldesi bu sayede üretim verimliliğinin artmasında etkili bir yöntem sunar.

Gıda maddelerini modifiye atmosferde paketleme (MAP) yöntemi, ambalajın içerisindeki havanın uzaklaştırılması ve gıda gazları ilavesi ile ürünün ömrünü uzatmak için daha uygun atmosfer koşulları yaratır. Modifiye atmosferde paketleme yöntemi için, ham maddenin kalitesi, gıda ürününün mikrobiyolojik yükü, yetiştirme ve hasat koşulları, solunum hızı, ambalajın içindeki gaz bileşimi ve kalitesi, ambalaj materyali ve özellikleri, depolama koşulu, paketleme makinası, sıcaklık ve sızdırma kontrolü dikkate alınması gereken önemli detaylardır.

Gıda Gazlarının Özellikleri :

İşlem görmüş veya doğal haliyle hazırlanmış gıda maddeleri tüketilecekleri ana kadar ki depolanma süreleri sırasında birçok değişikliğe uğramaktadır, farklı bir deyişle yaşamaktadırlar. Her geçen süre içerisinde artan değişimle gıdanın besin değeri azalarak gıdada ki duyusal nitelikler kötüleşir. Değişimdeki hızlı ilerleyiş gıda maddesinin yenilemeyecek kadar bozulmasına neden olur. Bu bozulmaların önüne geçmek, bozulmaya sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak için sadece gıda gazlarının kullanımıyla ilgili değil, gıdanın türüne özel olarak hazırlanan gıda gazlarının etkinliği paketleme teknolojisi, kullanılan ambalaj malzemesinin poroz özelliği ve ambalajın kenar yapışkanlığının kalitesi de önem taşımaktadır.

Firmamızda, her tür gıda için hazırlanmış gıda gazı karışımı mevcut olmakla birlikte talebe özel yeni gıda gazı karışımları da hazırlanmaktadır.

Gıda gazları, gıda cinsine göre değişkenlik gösteren özel oranlarda azot, karbondioksit ve oksijen gazlarının karışımından elde edilir. Bu özel olarak hazırlanmış gıda gazı karışımları, gıdalarda bulunan doğal pigmentlerin oksidasyona bağlı renk kayıplarını engelleyerek yüksek kaliteli dış görünüşe sahip ürünler elde edilmesini, olası degradasyonların önüne geçerek gıda maddelerini olumsuz etkilerden korunmasını ve daha uzun raf ömrü olmasını sağlar.

Her gıda ürünü için farklı bir gaz kompozisyonu vardır. Gazlar önceden karıştırılarak çelik tüplerin içerisinde gıda paketleme makinasına verilir. Gıda paketleme makinası çelik tüplerden elde ettiği gazı karıştırır.

Gıda gazları beyaz et, pişmiş veya işlenmiş et, balık, karides, midye, peynir, ekmek, unlu ürünler, pizza, meyve ve sebzeler, kahve, kuruyemiş, cips, kırmızı et gibi ürünlere uygulanarak dokusunun korunması sağlanır ve görselinde daha canlı ürünler elde edilir. Bozulmaların önüne geçilmesine destek olan bu yöntem, gıda ürünlerinin lezzetinin, aromasının, dokusunun ve besin değerinin korunmasıyla kazandığı dayanıklılık ile dış pazarlara daha uzun süre alan ihracatları yapabilme olanağı sağlar. Ayrıca tüketiciye hazır dilimlenmiş hızlı tüketim gıda ürünleri sunma imkânı yaratır.

Gıda Gazları Kullanım Alanları :

    Kuruyemiş Paketleme: Kuruyemiş ihracatı yapan firmalar tarafından gıda gazları sıkça tercih edilir.
  • Kahve ve Çay Paketleme: Kahve ve çay satışı yapan firmalar sıkça kullanır.
  • Meyve ve Sebze Paketleme: Hal toptancıları yurt içi ve yurt dışı sattıkları ürünlerin paketlemesinde sıkça kullanır.
  • Patates Cipsi, Mısır Paketleme: Patates cipsi, mısır satan firmalar tarafından sıkça tercih edilir.
  • Meyve Suyu, Gazlı İçecek, Şarap Şişeleme: İçecek firmaları tarafından da sıkça tercih edilmektedir.
  • Catering (Meze, Sos, Sandviç vb.) Paketleme: Catering firmalarının yaptığı satış sonrası paketleme işleminde kullanılır.
  • Süt Tozu, Kaymak ve Meyveli Yoğurt Paketleme: Bu üretimi yapan fabrikalar ve satış mağazaları da sıkça gıda gazını tercih eder.
  • Unlu Mamuller (Mantı, Yufka, Kadayıf, Kek, Tortilla, Pastaban vb.) Paketleme: Fırınlar ve pastane üretim hanelerinde yapılan satış için oldukça etkilidir ve bu ürünlerin raf ömrünü uzatır.
  • Et ve Tavuk Ürünleri (Sosis, Salam, Sucuk, Pastırma, Kuru Et vb.) Paketleme: Et ve et ürünleri satışı yapan firmalar ürünlerinde bakteri ve küflerin oluşmaması için gıda gazlarını en çok kullanan alanlardan biridir.
  • Kurutulmuş Gıda (Baharat, Bakliyat, Kayısı, Üzüm, Domates vb.) Paketleme: Baharat üreticileri baharatların raf ömrü daha uzun olsun diye sıkça tercih etmektedir.
  • Yöresel Peynirler, Dilimli Kaşar Peyniri, Rendelenmiş Mozerella vb. Paketleme: Günümüzde belki de gıda gazlarının en çok kullanıldığı alanlarından biridir. Süt ve süt ürünlerinde bozulma sıkça görülür. Gıda gazları bu tarz ürünlerin erken bozulmasına engel olmada önemli rol alır.

Firmamızda OC-20 gıda gazı, CN-10 gıda gazı, CN-20 gıda gazı, CN-30 gıda gazı, CN-35 gıda gazı, cn-40 gıda gazı, CN-50 gıda gazı, CN-60 gıda gazı seçenekleri mevcuttur.

Gıda karışım gazı çeşitlerimiz T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

Ürünlerimizden faydalanmak ve detaylı bilgi almak için +90 232 435 55 43 telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla