Doğal bozunma, su aktivitesi, ph değeri, üründeki mikroorganizmaların türü ve miktarı gibi iç faktörler ve bunun yanında işlem yapılan ortamın hijyenik durumu, sıcaklık değerleri gibi dış faktörler gıda maddelerinin kalitesini bozar, raf ömrünü kısaltır ve ürünün tazeliğine karşı büyük bir tehdit oluştururlar. Koruyucu Gaz Atmosferiyle Gıda Paketleme (MAP), doğal tazeliğin ve kalitenin kaybolmaması için gıdaların raf ömrünü uzatan etkili bir yöntemdir. Doğada bulunan gazlar, uygun ambalaj malzemeleri ve paketleme makinelerinin kullanılmasıyla gıdaların kalitesi arttırılarak raf ömürlerinin uzatılması sağlanmaktadır.
Gazlar gıda ürününde oksidatif bozulmayı, bakteri ve küf üremesini geciktirerek, ürünün raf ömrünü uzatır, güvenli ve kaliteli olmasını sağlar.
Gıdalarda “Şartlandırılmış Atmosfer Gazı” olarak kullanılan koruyucu gaz “Gıda gazı”, karbondioksit, azot ve oksijen gazlarının bir veya birden fazla değişik oranda karıştırılmasından elde edilmektedir. Bununla birlikte, ürünlerin kimyasal katkı maddelerinin aksine gıda gazları altında saklanması insan sağlığına zararlı değildir.
Taze meyve ve sebzeler, unlu mamuller, makarnalar, kuru yemiş ve bakliyatlar, et ve süt ürünleri, balık ve deniz mahsulleri, pişmiş, terbiye edilmiş veya işlenmiş birçok gıda ürünü gıda gazları ile daha uzun raf ömrüne sahip olurlar.
Gıda Ürünü |
Önerilen Gaz Karışımı |
Çiğ Kırmızı Et |
60 - 80 % O2 + 20 - 40 % CO2 |
Çiğ Beyaz Et / Kümes Hayvanları |
40 -100 % CO2 + 0 - 60 % N2 |
Sosisler |
20 - 30 % CO2 + 70 - 80 % N2 |
Dilimlenmiş / Pişmiş Et Ürünleri |
30 % CO2 + 70 % N2 |
Çiğ Balık / Deniz Ürünleri |
40 - 90 % CO2 + 10 % O2 + 0 - 50 % N2 |
Pişmiş Balık Ürünleri |
30 % CO2 + 0 - 70 % N2 |
Sert Peynir |
40 - 100 % CO2 + 0 - 60 % N2 |
Yumuşak Peynir |
20 - 60 % CO2 + 40 - 80 % N2 |
Unlu Ürünler |
30 - 10 % CO2 + 0 - 70 N2 |
Sandviçler |
30 - 10 % CO2 + 0 - 70% N2 |
Hazır Yemekler |
30 - 60 % CO2 + 0 - 70 % N2 |
Kuru Gıdalar |
100 % N2 |
Meyve ve Sebzeler |
3 - 10 % CO2+ 3 - 10 % O2 + 80 - 96 % N2 |